Gombászblog

Kb. 20 éve gombászom. 1989 óta van gomba szakellenőri végzettségem. Most egy barátom unszolására rögzítem a további vadászatokat, történeteket, lehetőleg olyan formában, hogy ez másoknak is szórakoztató és tanulságos legyen. Remélem, neki lesz igaza, és lesz pár olvasó, akinek hasznos lesz a blog. Várom a kommenteket, kérdéseket!

Bejegyzések

Friss topikok

HTML

2007. 09. 16. A begönyöltszélű cölöpgomba esete a sárguló csiperkékkel

2007.09.19. 09:18 | gym | 8 komment

Ma nem gombásztam. Viszont egy barátom felhívott, hogy a szülei gyűjtöttek egy kosár gombát, a felét megfőzték, a másik felét nem ismerik, megtekinteném-e? Mondtam, persze.

El is mentem, és két gomba várt, kb. így néztek ki (forrás: http://www.ual.es/myco-ual):

Hát ez begöngyöltszélű cölöpgomba (Paxillus involutus) - mondom én. Az ehetősége igen érdekes. Halmozódó méreganyag van benne, így egyszer-kéteszer büntetlenül fogyasztható (senkinek nem ajánlom!), de egyszer eléri a kritikus tömeget a méreg a szervezetben, és akkor komoly problémákat okoz - akár halált is. Nekem van olyan gombáskönyvem, amit az ötvenes években adtak ki, és ahol ez még ehető, sőt árusítható gombaként szerepel. Állítólag Lengyelországban egyszer igen jó szezonja volt, és igen sokan megbetegedtek. Akkor kezdtek el gyanakodni erre a gombára, és kiderült az igazság. Azóta a súlyosan mérgező kategóriába tartozik.

Elég könnyű megismerni. Szereti a vizes helyeket (patakpartok, árterek), ott seregesen terem, de már hegyi réten is találtam. Lemezei a tönkre lefutnak, jellegzetes piszkosbarnák, és fogásra sötétbarnán foltosodnak. A kalap széle nagyon sokáig visszahajló, "begöngyölt" (jééé!). A kalap is piszkosbarna, kissé bársonyos tapintású. A hús is sárgás-barnás, idővel barnul.

Barátom meg is telefonálta a hírt a szülőknek, akik mondták, hogy a csiperkéket már megfőzték, de olyan büdös gyógyszer szaga lett a pörköltnek, hogy kidobták. Bizony, bizony, mondom én. Sokan vélik, hogy csiperkéket (Agaricus) biztonsággal lehet gyűjteni, pedig dehogy. A sárguló csiperkék (xanthoderma csoport) tagjai bizony mérgezőek, és két fajuk elég gyakori kis hazánkban: a sárguló csiperke (A. xanthoderma): 

és a tintaszagú csiperke (A. praeclaresquamosus):

 (Forrás: http://digilander.libero.it/sunflower45)

A legjobb módszer a kiszűrésükre az, ha a gombát teljesen kiszedjük (a tönk alján lévő kis gumóval együtt), és a gumóból levágunk egy kicsit. A hús a vágott felületen rögtön élénk sárga lesz ezeknél a fajoknál. A jellegzetes vegyszer- (gyógyszer-, karbol-, fenol-, tinta-) szaguk is itt érezhető a legjobban.

A tintaszagú csiperkét relatíve könnyen fel lehet ismerni sárgulás nélkül is a szürkén pikkelyes kalapjáról, de a sárguló csiperke bizony gyakran megvicceli az embert. Az erdőszéli csiperkéhez (A. arvensis) és rokonaihoz igen hasonlít. Ráadásul ezek is sárgulnak, de csak kívülről, a hús nem. Viszont aki nem elég rutinos, és már hallott a sárguló csiperkékről, fejvesztve eldobja őket, ha meglátja a fogdosásra megjelenő sárga foltokat. És így igen finom, ehető gombáktól fosztja meg magát és családját.

Ez a fenti két csiperke mérgező, de nem szokott mérgezést okozni, ahogy a leírt történet is szemlélteti: a kellemetlen szag főzéskor fokozódik, és ez gyanút kelt, a kaja kidobódik. Egy gomba is tönkre tudja tenni az amúgy jó kis csiperke-pörköltet. Szóval óvatosan a csiperkékkel!

Címkék: begöngyöltszélű cölöpgomba paxillus involutus sárguló csiperke agaricus xanthoderma tintaszagú csiperke agaricus praeclaresquamosus

A bejegyzés trackback címe:

https://gomba.blog.hu/api/trackback/id/tr71170051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mangorlo 2007.09.19. 13:39:32

szia. nagyon örülök egy újabb gombás blognak, mert hogy sohse elég. annyit tennék még hozzá a begöngyöltszélűhöz, hogy annak idején Rimóczy professzor úgy tanította nekünk a TIT en ezt a gombát, hogy a tönk felől felfele nyomjuk meg a lemezeket mert azok így elvállnak onnan, tehát le lehet nyomni róluk, ez fontos határozó bélyege ennek a vitatott gombának. annyira rosszakat mondott hogy nem tettem próbát, pedig tényleg nagyon különös hogy régebben ízletes, ehető gombának szedték.

rokica · http://www.rokica.blog.hu 2007.09.19. 13:59:53

Hát, én Téged nagyon zsebre tennélek néha. Mi is gyakorta járunk a párommal kirándulgatni - leginkább a gombaszerzés hátsó gondolatával - de valahogy mimdig üres kosárkával érünk haza. Ha akarsz rajtam nevetni, olvasd el a legutóbbi történetünket:
rokica.blog.hu/2007/09/04/termeszet_anya_meg_a_lanya_2
ha nem haragszol, sűrűn elő fogok fordulni Nálad. Hátha egyszer majd nekem is sikerül szedett gombát majszolnom vacsorára.

Felo 2007.09.19. 15:51:59

a wiki azt írja, hogy egy autoimmun reakciót okoz, aminek a kövekezménye, hogy a test megtámadja a vörösvértesteket. trükkös.

lovász lászló 2007.09.19. 20:46:52

Helló!
Sárguló cs, ügyben:egyetértek a laírtakkal. A mezei cs, kén kívül sárgul ( "már a bükkfaerdő..." is. ) a karcsú cs. is! De jó illatú és nem karbol szagú.

gym 2007.09.20. 07:53:51

lovász lászló: a mezei csiperke nem sárgul, hanem a húsa vörösödik (rózsaszínesedik), a karcsú valóban sárgul.

ZzzI 2007.09.23. 19:01:05

Hogy lesz valakiből gombász?
És szakellenőr?, oktatják valahol, van iskola vagy képzés ami ilyennel foglalkozik?
Ha pl engem érdekelne akkor mi a teendő?

gym 2007.09.23. 20:13:48

ZzzI: hogy én hogy lettem gombász, arról majd egyszer talán írok. Szakellenőri képzésről az ELTE Növényszervezettani Tanszékén dr. Jakucs Erzsébetnél (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c Tel.: 209-0555/8743 Fax.: 381-2166, e-mail: jakucse@ludens.elte.hu) lehet érdeklődni. Legalábbis ez a legutóbbi infóm...
süti beállítások módosítása