Gombászblog

Kb. 20 éve gombászom. 1989 óta van gomba szakellenőri végzettségem. Most egy barátom unszolására rögzítem a további vadászatokat, történeteket, lehetőleg olyan formában, hogy ez másoknak is szórakoztató és tanulságos legyen. Remélem, neki lesz igaza, és lesz pár olvasó, akinek hasznos lesz a blog. Várom a kommenteket, kérdéseket!

Bejegyzések

Friss topikok

HTML

2007. 09. 23. Pedagógus nap a Pilisben

2007.09.24. 13:51 | gym | 1 komment

 

Vasárnap a nővérem szervezett egy gombászást a kollégáinak. Először a Csúcs-hegy aljába mentünk, hát nem volt valami csúcs... Alig lötyögött a kosár alján valami. Jól tönkrement ez az erdő, csupa szemét, elvadult. A legszebb találat egy szép fiatal óriás likacsgomba (Meripilus giganteus) csoport volt (forrás: http://www.mushrorama.nl):

Ez nem eléggé becsült gombafaj. Szerintem fiatalon igen kellemes ízű, könnyen felismerhető. Bár fogdosásra feketedik, talán ezért nem túl bizalomgerjesztő.

A sikertelenségen felbuzdulva átmentünk a nevezetes pilisszentkereszti fenyvesbe. Annyi gombász volt, hogy alig tudtunk leparkolni. Mégis maradt valamennyi gomba nekünk is, leginkább őzláb, de volt narancsszínű és barna csészegomba, galambgombák, kígyógombák, tinóruk, gyilkos galóca is akadt. Elég nagy fajgazdagság volt, de friss gomba nemigen akadt. Sok kicsi sokra megy alapon azért lett egy jó vegyes pörkölt a pedagógusoknak.

Amúgy ez az erdő is megváltozott, nem tudom, minek köszönhetően. Pár éve még szép, könnyen járható fenyves volt, most teljesen benőtte a szeder, alig lehet átkeveredni rajta.

Címkék: meripilus giganteus óriás likacsgomba

A bejegyzés trackback címe:

https://gomba.blog.hu/api/trackback/id/tr83175187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nadivereb 2007.09.28. 19:55:17

A fenyvest benőtte a szeder?!? Akkor ott valami tényleg nincs rendben. Egy tisztességes fenyves alján se a fény, se a tápanyag nem elég a szedernek. Valószínű, hogy valami nitrogéntartalmú dolog került a talajba, attól burjánzott el a gyom. Ha a csalán és a bodza is sok volt, akkor biztos.
süti beállítások módosítása