Gombászblog

Kb. 20 éve gombászom. 1989 óta van gomba szakellenőri végzettségem. Most egy barátom unszolására rögzítem a további vadászatokat, történeteket, lehetőleg olyan formában, hogy ez másoknak is szórakoztató és tanulságos legyen. Remélem, neki lesz igaza, és lesz pár olvasó, akinek hasznos lesz a blog. Várom a kommenteket, kérdéseket!

Bejegyzések

Friss topikok

HTML

2007. 10. 13. Biai-hegyek

2007.10.15. 21:45 | gym | Szólj hozzá!

Szombaton Évivel és Alettával vágtunk neki a biatorbágyi rengetegnek. Hideg szél volt, és mint tudjuk, a gombák legnagyobb ellensége a szél. A már kikelt gombákat "mumifikálja", hiszen ők nem tudják szabályozni a vízháztartásukat, mint a növények. A talaj felső rétegét pedig, ami a legfontosabb a gombafonalak számára, kiszárítja, így eszükben sincs termőtestet fejleszteni.

Ez meg is látszott a termésen. Gyakorlatilag csak gyűrűs tuskógomba volt (Armilariella mellea és társai). Egyetlen jelentősebb faj volt még: a csoportos pereszke (Lyophyllum decastes):

(forrás: http://gardenbythesea.org). Nem rossz gomba, kifejezetten rugalmas húsú, kellemes ízű. Felismeréséhez kell egy kis rutin, több hasonló faj van, ami ugyancsak ehető, de van mérgező nemzetségtársa is, a L. connatum, ami azonban tiszta fehér:

 (forrás: http://brdy.unas.cz/rubriky/r_houby/houby.htm)

És aki nem tudná, ekkora öröm gombát találni:

Címkék: csoportos pereszke lyophyllum decastes connatum

A bejegyzés trackback címe:

https://gomba.blog.hu/api/trackback/id/tr10197462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása