Gombászblog

Kb. 20 éve gombászom. 1989 óta van gomba szakellenőri végzettségem. Most egy barátom unszolására rögzítem a további vadászatokat, történeteket, lehetőleg olyan formában, hogy ez másoknak is szórakoztató és tanulságos legyen. Remélem, neki lesz igaza, és lesz pár olvasó, akinek hasznos lesz a blog. Várom a kommenteket, kérdéseket!

Bejegyzések

Friss topikok

HTML

2007. 10. 26. Könyvek

2007.10.26. 13:02 | gym | 1 komment

Megpróbálom felvenni a versenyt a hídfoglalós blogokkal, és írok egy érdekfeszítő bejegyzést arról a két gombáskönyvről, amire ma tettem szert antikváriumban.

Az egyik a Houby ve fotografii című cseh könyv. 1977-ben jelent meg. Nem tudok csehül, sem szlovákul, de szeretem a gombáskönyveiket. Jóval többet adnak ki, mint nálunk, szép képekkel. És persze érdekes gombáik is vannak. Ez a könyv a kevésbé szépek és érdekesek közé tartozik, de azért élvezhető "képeskönyv".

A másik egy komolyabb mű, a Michael-Hennig-Kreisel szerzőhármas Handbuch für Pilzfreunde sorozatának IV. kötete. (Akinek van eladó I-III. kötete, szóljon!). A könyvet régről ismerem, de saját példányom még nem volt. Ez a kötet a sötétspórás, lemezes gombákról szól. Részletes határozó és leírások vannak benne. A képek rajzok, aminek megvan a jó és rossz oldala is. A rossz, hogy legtöbbször nem hasonlítanak a valódi példányokra :), a jó, hogy kiemelik a jellemző tulajdonságokat. Azért egy 1985-ös kiadású könyvbe tehettek volna fotókat is.

Igaz, Kalmár tanár úr azt mondta, hogy a legjobb határozók azok, amikben nincs kép. És tulajdonképpen igaza volt, a gombáknak annyiféle formájuk, színük, stb. lehet, hogy egy kép gyakran félrevezető lehet.

Minden esetre a könyv jónak tűnik, csak a német tudásomat kell csiszolgatni. De azért értem, nagyjából...

Címkék: gombászkönyv gombahatározó

A bejegyzés trackback címe:

https://gomba.blog.hu/api/trackback/id/tr12208767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pr 2007.10.27. 18:43:45

Gyula, amennyi időd van egy gombász tanfolyamot is indíthatnál mellékállásban :)
süti beállítások módosítása