Gombászblog

Kb. 20 éve gombászom. 1989 óta van gomba szakellenőri végzettségem. Most egy barátom unszolására rögzítem a további vadászatokat, történeteket, lehetőleg olyan formában, hogy ez másoknak is szórakoztató és tanulságos legyen. Remélem, neki lesz igaza, és lesz pár olvasó, akinek hasznos lesz a blog. Várom a kommenteket, kérdéseket!

Bejegyzések

Friss topikok

HTML

Tanár Úr kérem!

2008.05.06. 15:57 | gym | 15 komment

Na, csak írok egy bejegyzést hosszú szünet után, nehogy azt higgye a Tisztelt Olvasó, hogy végképp elvesztem. De az a helyzet, hogy én kucsmagombákból fel vagyok mentve... Sosem volt igazán sikeres kucsmagomba vadászatom. Pár darab néha összejött, de olyan, amiről érdemes írni, nemigen.

Nem tudom, mi az oka, talán nem ismerem fel a jó termőhelyeket, vagy a szemem nem áll rá...

Most a Vértesben találtam 5 darab ízletest még április utolsó szombatján.

De egy darabig most megint nem lesz beszámoló egyéb okok miatt. Talán a vargányaszezonra visszatérek.

Addig is sikereket minden olvasónak.

A bejegyzés trackback címe:

https://gomba.blog.hu/api/trackback/id/tr51456815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Király Tamás 2008.10.16. 14:13:40

Kedves Uram!

November közepén filmet forgatok, és a történet főhőse egy gombaszakértő, ezért írok Önnek. Azt szeretném megtudni, hogy honnan lehet szerezni, venni nagyméretű gombákat? Vásárokban, piacokon ki lehet fogni pár nagy pöffeteget, de a filmhez ennél jelentősen több, kb. 10 különböző fajta, nagyméretű, legalább 15-20 cm magas gombára lenne szükség.
Ismer esetleg gombatenyészetet?
Amennyiben tud segíteni, legyen szíves írjon nekem a kiraly.tamas@altamedia.hu -ra.

Köszönettel:
Király Tamás

Danton! 2009.07.13. 12:09:12

Tisztelt Uram!

Egy gomba meghatározásával kapcsolatban szeretnék Öntől segítséget kérni. Az udvarunkban van egy fűzfa tuskó, és azon, időről-időre megjelenik egy gomba. Az első napon, mikor láthatóvá válik, ilyen habszerű alakban jelenik meg (de talán találóbb hasonlat lenne, a jó sűrűre főzött tejbegríz), a színe, a fehértől, a nagyon világos sárgáig változik. A megjelenése utáni második napon, bebarnul és rengeteg spórát szór el. Akit kérdeztem, még senki nem tudta megmondani, hogy mi az. Legyen szíves már elküldeni a meghatározását, a csoszzgeza@gmail.com e-mail címre. Előre is köszönöm!

gym 2009.07.13. 13:35:09

Tisztelt Uram!

Így a leírás alapján valamilyen nyálkagombára (nem nyálkásgomba, az egy másik csoport!) gondolok. Persze egy (vagy több) fénykép sokat segítene.

A nyálkagombákat a legújabb rendszertan szerint nem is sorolják a gombák közé, hanem egysejtűként vagy külön országként tartják számon. Gyakorlatilag egysejtű gombaszerű lények halmaza, melyek elég rövid életűek, és jellemző rájuk az Ön által leírt spóratermelési mód - gyakorlatilag az egész tömeg spórává válik. Igen sok fajuk van, legtöbbjük ilyen elterülő folt csak, amilyet leírt, de sokszor meglepően szép formákat (englishrussia.com/?p=2059) öltenek. Többet megtudhat róluk a hu.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%A1lkagomb%C3%A1k címen. Angol nevük "slime mould", a google-ban igen sok találat között keresgélhet.

Ennél többet nem tudok mondani, mert nem értek a gombák(?) eme csoportjához, de kiindulásnak remélem elegendő információt adtam.

Üdvözlettel

gym

kovad88 2009.07.14. 13:54:35

Szép napot mindenkinek!
Egy elég fura kérdéssel fordulok Önökhöz.Én itthon próbáltam elõször kicsiben, milyen is gombát termeszteni, mivel érdekeltek az életfolyamatok, ráadásul a szakomhoz kapcsolódik.Azonban kis pohárnyi táptalajokat csináltam, ezt szõtte át a micélium, és ezen nõnek a termõtestek.Azonban zöldpenészt fedeztem fel rajta.Egy ismerõsömtõl azt a tanácsot kaptam, h steril pengével vágjam ki a részt és fertõtlenítsem.Ezután a kivágott részre, h ne táadja meg semmi domastost locsoltam fertõtlenítés célából.ez 4,8 tömeg% nátrium hipkloritopt tartalmaz. úgy tûnik a folyamat nem állt meg, de azt szeretném kérdezni, h Önök szerint az errõl leszedett gombák fogyaszthatóak-e?
Válaszukat elõre is köszönöm.
Üdv

gym 2009.07.14. 14:35:19

@kovad88: Erre a kérdésre a választ elpasszolnám. Gombatermesztéshez semmit nem értek. De a neten vannak gombatermesztési szakértők, biztos szívesen segítenek:

www.laskagomba.extra.hu
www.champex.hu/gomba.htm
www.biofungi.hu/
...

Üdv!

gym

naferi 2009.10.11. 21:07:23

Tisztelt Uram.
A mai napon Lenti környékén találtam egy általam eddig nem ismert gombát,gombacsoportot. Leginkább a csoportos pereszkére hasonlít, de nem vagyok biztos benne. Több fotót is találtam a csoportos pereszkéről a neten de igazán nem győztek meg. A következő hivatkozásokon pár képet küldök, kérem szépen tájékoztasson a gomba fajtájáról.
kep.ivpicture.hu/201905.jpg
kep.ivpicture.hu/201909.jpg
kep.ivpicture.hu/201917.jpg
kep.ivpicture.hu/201919.jpg

naferi 2009.10.11. 21:11:36

Előre is köszönöm:
Nagy ferenc

naferi 2009.10.11. 21:32:14

kep.ivpicture.hu/201944.jpg
kep.ivpicture.hu/201948.jpg
Még két képet küldtem, talán jobbak mint az előzők.

Üdv:naferi

gym 2009.10.12. 13:04:00

@naferi: Én is valamelyik Lyophyllum fajra gondolok. Ha a lemezek feketedése, ami egy-két képen látszik valóban "saját" (és mondjuk nem másik gomba fogta meg a lemezeket), akkor biztos. Még felmerült bennem valamilyen csoportos fülőke (Collybia) lehetősége is, de a viszonylag vastag tönk miatt ez nem valószínű.

Üdv!

gym

naferi 2009.10.25. 18:46:08

Köszönöm a választ .
Üdv,: naferi

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.08.11. 14:43:49

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy adott esetben küldhetek-e neked e-mailt a levadászott gombáinkról készült fotókkal. Nagyon szívesen elvinném őket ellenőrhöz, de vagy 50 km-re van a legközelebbi. A nagy őzlábgombában már kezdek biztos lenni, de a megnyugtató segítség nélkül nem biztos, hogy megenném a gyűjtögetés eredményét. Más típusú gombákról már nem is szólva.
A legutóbbi alkalommal egyébként kerti őzlábat találtunk, hatalmasokat, de persze az ellenőr intésére kidobtuk :) kár értük, mert nagyon guszták voltak.
Előre is köszönöm a segítséget.

Eszter

gym 2010.08.11. 17:46:10

@Brannagh: Kedves Eszter!

Örömmel veszek minden fotót, de a fénykép alapján történő határozás néha igen nehéz. Ezért csak tippeket tudok adni, de a határozásért nem tudok felelősséget vállalni. Ha több kép készül jó tartalommal és minőségben, az persze segít, és néha lehet biztosat mondani, de sok fontos tulajdonság fényképen nem érzékelhető, pl. a gombák húsának esetleges színváltozását nehezen, szagát, ízét pedig egyelőre nem lehet elektronikus úton továbbítani.

A jó tartalmú fényképhez pedig kell némi tudás is, hiszen a gomba nemzetségétől függ, hogy mik a lényeges részletek. Pl. az érdestinóruknál a hús színváltozása, csiperkéknél a gallér szerkezete, galócáknál a bocskor milyensége, vargányaféléknél a tönk színe, mintázata, stb., stb. a fontos részlet.

Röviden: tippeket szívesen adok, de felelősséggel csak "élőben" tudok határozni. A képeket a gym963@yahoo.com címre várom.

Üdv!

gym

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.08.13. 10:31:57

@gym: Köszönet nagyon előre is :) Természetesen szó sincs felelősségvállalásról, inkább valami irányzékra gondoltam. A fórumokból nagyjából megértettem, hogy nem az a jó fotó a gombáról, ha szép a kalapja a képen :)

imreviki 2010.09.24. 11:31:29

Érdeklődni szeretnék, hogy ismer-e olyan budapesti (budapest környéki klubot, kört...), akik szerveznek gomba túrákat?
Nagyon szeretnék gombászni, de nem ismerem a gombákat, szóval egyedül nem akarok nekiállni a gombaszedésnek. Viszont szívesen elmennék kirándulni olyanokkal, aki értenek is valamit a dologhoz.
Válaszát előre is köszönöm.

gym 2010.09.24. 12:41:11

@imreviki: Kedves Viki!

A TIT-et tudom ajánlani: www.tit.hu/studio/programok.html

Üdv!

gym
süti beállítások módosítása