Gombászblog

Kb. 20 éve gombászom. 1989 óta van gomba szakellenőri végzettségem. Most egy barátom unszolására rögzítem a további vadászatokat, történeteket, lehetőleg olyan formában, hogy ez másoknak is szórakoztató és tanulságos legyen. Remélem, neki lesz igaza, és lesz pár olvasó, akinek hasznos lesz a blog. Várom a kommenteket, kérdéseket!

Bejegyzések

Friss topikok

HTML

2007. 10. 08. Szömörcsögök

2007.10.08. 12:31 | gym | 1 komment

Egyik kedves rokonom Őrbottyánból a következő képet küldte ma nekem határozásra (forrás: ő):

A képen látható gomba egy szömörcsögféle. Vagy az erdei szömörcsög vagy a homoki szömörcsög. Ennek eldöntéséhez látni kellene azt a kis bocskorszerűséget, aminek csak a pereme látszik ki a képen a földből. Ha ez fehér, akkor az erdei, ha lilás-rózsaszínes, akkor a homoki. Kiindulva Őrbottyán talajviszonyaiból a homokira szavaznék. :)

 
A megkülönböztetésnek gyakorlati jelentősége nincsen, mindkét gomba olyan büdös, mint a bűn... A legyek hordják szét a spórát, ami abban a zöld masszában van a tetején. Hogy a legyeket csalogassa átható dögszagot áraszt. Szóval a "nem ehető" kategóriába tartozik. Bár amikor még tojás-stádiumban van (pöfeteghez hasonló tojásból - boszorkánytojásból - bújik ki, ennek maradéka az a bizonyos bocskor), akkor ehetőnek van minősítve, mert még nem büdös. Én kétszer kóstoltam meg: először és utoljára...
 
A gomba alakjára leginkább latin neve jellemző: Phallus impudicus (erdei) ill. Phallus hadriani (homoki - nyilván Hadrianusnak lila volt a tojása...). Az erdei szömörcsög a Pallas Nagylexikonában még mint "szemérmetlen bögyörő" szerepel. :)

Címkék: erdei szömörcsög homoki szömörcsög phallus impudicus phallus hadriani

A bejegyzés trackback címe:

https://gomba.blog.hu/api/trackback/id/tr30190025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madorjan 2007.10.12. 20:02:06

Kedves Gyula!
Én, mint latinból képzett gyermeked megoldottam élethosszig tartónak hitt rejtélyünket, miszerint miért szemérmetlen bögyörő a neve?! Tudniillik az impudicus 3 latin szó szemérmetlent jelent! A phallus szót érthető okok miatt nem magyaráznám meg. Egyébként jó a blog, végigolvasgattam most este, csak így tovább! Ja, és vigyázz az ilyen címkékkel, mint phallus meg hasonló, mert beteszi ide a lábát a google-bot, és aztán nézheted hogy nő a látogatottságod!;)
süti beállítások módosítása