Gombászblog

Kb. 20 éve gombászom. 1989 óta van gomba szakellenőri végzettségem. Most egy barátom unszolására rögzítem a további vadászatokat, történeteket, lehetőleg olyan formában, hogy ez másoknak is szórakoztató és tanulságos legyen. Remélem, neki lesz igaza, és lesz pár olvasó, akinek hasznos lesz a blog. Várom a kommenteket, kérdéseket!

Bejegyzések

Friss topikok

HTML

2007. 10. 14. Héregi túra(bot)

2007.10.15. 22:08 | gym | Szólj hozzá!

A Túrabot csapat szervezett gombásztúrát vasárnap. Mivel én vagyok a csapat "hivatalos" gombaszakértője, és mivel egyszerűen csak szeretek velük kirándulni, így természetesen mi is elmentünk Adorjánnal és Alettával. Héreg környékén tettünk egy kört, szép tölgyes erdőben. A szél itt is megtépázta a gombaállományt. Gyűrűs tuskógomba itt is rengeteg volt, idén kimagasló a termés belőle. Egyéb gomba csak elvétve: tarlógombák, pár lila perszke, tintagombák, pólhálósgombák. Viszont - számomra meglepetésként, mert ritkán találkozom vele - meglehetősen sok óriás tölcsérgomba (Clitocybe geotropa) volt. Igaz, legtöbbjük összeszáradva, de néhány fogyasztható állapotban.

(Forrás: http://www.pilz-baden.ch)

Ezt a nagytermetű és finom tölcsérgombát megismerni sem nehéz. Ha figyelünk a méretére, a világosbarna kalapszínre, a viszonylag ritkán álló, lefutó lemezekre és a kalap közepén lévő kis púpra, akkor könnyen meghatározhatjuk. A kis púp az idősebb gombákon sokszor nem látható, de ha ujjunkkal végigsimítunk a kalap közepén, akkor kifejezetten érezhető a kemény dudor.

Ez a gomba valahogy furcsán fejlődik. Először mintha a tönkje nőne meg, utána a kalapja, ezért a fiatal gomba vastag, magas tönkből, és a rajta lévő aránytalanul kis kalapból áll:

(forrás: http://www.nahuby.sk)

Címkék: óriás tölcsérgomba clitocybe geotropa

A bejegyzés trackback címe:

https://gomba.blog.hu/api/trackback/id/tr42197496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása