Gombászblog

Kb. 20 éve gombászom. 1989 óta van gomba szakellenőri végzettségem. Most egy barátom unszolására rögzítem a további vadászatokat, történeteket, lehetőleg olyan formában, hogy ez másoknak is szórakoztató és tanulságos legyen. Remélem, neki lesz igaza, és lesz pár olvasó, akinek hasznos lesz a blog. Várom a kommenteket, kérdéseket!

Bejegyzések

Friss topikok

HTML

2007. 09. 22. Gerecsei csiperkék és őzlábgombák

2007.09.24. 09:00 | gym | 3 komment

Szombaton a Gerecsébe látogattunk el. Remek ötlet volt. Évivel az oldalamon, és kislányommal a hátamon indultunk megint, hosszabb sétára készülve. Bemelegítő hegymászás, majd be az erdőbe. Fél óra múlva ki az erdőből, tele kosárral. :) Kosárcsere következett és két kosárral mentünk vissza. Összesen kb. 12 kg gombát szedtünk...

A zsákmány legértékesebb és legnagyobb része erdőszéli csiperke (Agaricus arvensis) volt. Gyönyörű, egészséges, hatalmas, fiatal példányok. Volt köztük azonban pár darab nagyspórás csiperke (A. macrosporus). Nem is olyan könnyű hirtelen megkülönböztetni őket. De azért a nagyspórás feltűnően vastag húsa és rózsásabb lemezei eligazítják a gombászt.

Agaricus arvensis (forrás: http://www.pilzepilze.de):

 

Agaricus macrosporus (forrás: //www.gmcaesaraugusta.com):

Volt még egy csiperke faj, amit nemigen sikerült azonosítani - van ilyen. Erdei csiperkére hasonlított leginkább, de tönkjében nem vörösödött, csak a kalapban. A tönkben nagyon gyenge sárgás elszíneződés volt csak. Majd még nyomozok...

A zsákmány másik része őzlábgombák közül került ki. Sokan egy kalap alá veszik a nagytermetű őzlábakat, pedig legalább négy fajt szoktunk gyűjteni. A megkülönböztetés nem túl lényeges, hisz mindegyik ehető, de talán érdekes. Íme a fajok:

Nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera, forrás: http://www.pilzepilze.de):

 

Piruló őzlábgomba (M. rachodes, forrás: http://www.pilz-baden.ch):

 

Karcsú őzlábgomba (M. mastoidea, forrás: http://www.micologia.net):

 

M. konradii (forrás: http://leivamosetasdecadiz.es):


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A különbségek elég jól láthatók a képeken, elsősorban a tönk mintázatást kell figyelni (erőssége, színe), és a kalap pikkelyezettségét (durván vagy finoman pikkelyes, egyformán vagy csak a kalap közepe körül). A piruló őzláb húsa vágásra narancsos, majd piros, végül barna lesz.

Van a piruló őzlábnak egy kerti változata (var. hortensis), ami mérgező - ezt is kevesen tudják. Óvakodjunk az olyan piruló őzlábtól, amelynek az alján feltűnően nagy gumó van! És szintén kevésbé ismert a mérgező őzlábgomba (M. venenata), amelyik a nagy őzlábhoz hasonló, tönkje viszont nem mintázott. Valamivel zömökebb is.

Ez utóbbi mérgezők szerencsére ritkák, és nem súlyosan mérgezőek, de azért a gombászélményt elronthatják...

Címkék: nagy agaricus arvensis macrosporus macrolepiota procera rachodes mastoidea konradii csiperke erdőszéli nagyspórás őzlábgomba karcsú piruló mérgező

A bejegyzés trackback címe:

https://gomba.blog.hu/api/trackback/id/tr78174866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andreaandri68 2008.10.05. 18:40:24

Gondolom felelőtlennek fog tartani, de jelenleg más gombaszakértőhöz nem fordulhatok./ Legközelebb 30km-re van, már ha meg lehet néha találni./ Én is legalább 20 éve gombászom, sajnos csak különböző könyveket, lexikonokat van módom tanulgatni.Több könyvből nagyon alaposan próbálom beazonositani a gombákat, eddig elég jó sikerrel, mivel még soha semmilyen problémánk nem volt emiatt.Csak akkor kóstolok meg valami idegen fajtát.ha 99%-ban biztos vagyok a felismerésében.Na és persze első alkalommal mindig csak nagyon keveset./más nem is ehet belőle/.Tegnap találtam egy nagyon klassz csiperkéző helyet /Zselicben/, sajnos idő hiányában csak keveset tudtam szedni.Eddigi tapasztalataim alapján erdőszéli csiperkének gondoltam.A fura csak az volt, hogy tisztitás után egyik-másik, nagyon erősen sárgulni kezdett. Erős, aromás illata van, nagyon régóta szedem ezt a fajtát, de nost kicsit elbizonytalanodtam. Lehet, hogy én évek óta karbolszagú csiperkét eszem? Bevallom, nem tudom milyen a karbol szaga! Most itt állok egy nagy adag gombás tokány előtt és nem merek enni belőleNagyon jól ismerem ezt a jellegzetes illatot, de ez az erős krómsárga elszineződés eléggé aggaszt. Tudna nekem tanácsot adni? Semmi kedvem egy gyomormosáshoz, inkább főzök gyorsan valami mást. Segitségét előre is köszönöm.

gym 2008.10.05. 19:59:18

Kedves Andrea!

Email cím híján csak ide tudok válaszolni. Először is ajánlom figyelmébe az eggyel korábbi bejegyzést(gomba.blog.hu/2007/09/19/2007_09_76)! Itt írok erről a témáról.

Nem hiszem, hogy egész eddig karbolszagú csiperkét evett volna, akkor tudná, hogy milyen a karbol szaga. :) Főzés közben ez a szag (kifejezett vegyszerszag, kémiai laborokat képzel el ilyen szaggal az ember) erősödik és ehetetlenül büdös lesz az étel.

A sárgulás a mérgező csiperkéknél a tönk legaljának húsában (tehát nem a gomba felszínén) a legjellemzőbb, itt a legerősebb a szag is. Több ehető csiperkére is jellemző a sárgulás, de leginkább a kalap és a tönk felszínén (fogdosásra, stb.), a húsban csak egész halvány lehet. Ezek a csiperkék az erdőszéli csiperkék alakkörébe tartoznak, és ehetők. Illatuk is kellemes - ahogy kommentjében is írta.

A sárgulás mértéke egyébként - mind a mérgező, mind az ehető fajoknál - a termőhelytől, időjárástól is függ.

A karbolszagú csiperkét egyébként gyakorlott szem az alakjáról is felismerheti (bár itt azért könnyű tévedni). A karbolszagú csiperke kalapja fiatalon (amíg még zárt) szögletesnek, kockaalakúnak tűnik, tönkje pedig karcsúbb, mint az erdőszéli csiperkéé. (Persze vannak vékonytönkű ehető csiperkék is, pl. a gumós csiperke. Ez még jobban hasonlít a sárgulóra.)

A legbiztosabb tehát, ha szedéskor az egész gombát kiszedi, és a tönk legaljából levág egy kis darabot. Ha a vágás helye intenzíven sárgul, akkor mérgező a csiperke. A szaga pedig ugyanitt jelentősen különbözik az ehető csiperkék kellemes illatától.

Jó étvágyat a gombához, és további sikeres - és hasonlóan óvatos - gombázást kívánok!

mica2 2012.09.22. 18:26:09

Sziasztok!
Nekünk is volt őzláb a telek végében, De igazi
süti beállítások módosítása